facebook

ДепартаментЧужди езици и култури

Средношколски конкурс по превод за ученици от XI и XII клас

     Нов български университет, департамент „Чужди езици и култури“ и департамент "Нова българистика", организират петия

     Средношколски конкурс по превод за ученици от XI и XII клас, който ще се проведе в събота, 25 ноември 2023 г., от 10.30 ч. до 12.30 ч. в сградата на Университета. Конкурсът ще се състои в превод на кратки текстове на актуална тематика от и на български и чужд език (английски, немски, испански, френски, италиански или руски език).

    Участниците, класирали се на първите три места по всеки, ще получат индивидуални парични награди. Предвидени са парични награди и за трите най-добре представили се училища, както и материални награди за останалите участници. Добре представилите се средношколци ще получат предимство при прием в програмите на департаменти „Чужди езици и култури” и „Нова българистика” (БП „Русистика”), ако изявят желание за това.

    След конкурса ще имате възможност да разгледате университета и да се запознаете с условията за обучение и материалната база. По време на почерпката, на която са поканени всички участници и организатори, ще можете да поговорите неформално с преподавателите и студентите във филологическите програми на НБУ.

 

Така че не се колебайте и се регистрирайте за участие в конкурса на следния линк:

https://forms.gle/wxhWiC8LDtBF3mzQ6

Краен срок за регистрация 20 ноември 2023 г.

 

     Награждаването на победителите в конкурса ще стане на 11 декември 2023 г. Повече информация за конкурса на тел. 02/8110 371 или имейл адрес nharalampieva@nbu.bg, а за това как да стигнете до НБУ: https://nbu.bg/bg/contacts. Ако проявявате интерес към групово посещение с учител, моля да ни съобщите с имейл на адрес nharalampieva@nbu.bg името на училището, учителя и броя ученици, които ще участват в конкурса, както и да посочите чуждия език, с който ще участвате. Учениците следва да се регистрират индивидуално за участие в конкурса.

      Надяваме се, че с този пети средношколски конкурс ще продължим успешно традицията за развиване на чуждоезиковите компетенции и двуезичната грамотност на учениците, наред с преводаческите им умения. Ще се радваме да затвърдим връзките между Вашето училище и Нов български университет за ползотворно бъдещо сътрудничество.

 

София, 28.10.2023 г.                                         проф. Дияна Янкова, д.н.

                                                                        Ръководител на департамент „Чужди езици и култури”

                                                                        Нов български университет ул. Монтевидео, №21

                                                                        София 1618

                                                                        тел.: 02/8110 371 02/8110 351