ас. Сияна Харизанова (англ. ез.)

e-mail: sharizanova@nbu.bg

Академична длъжност: главен асистент
Основни изследователски интереси в областта на: методика на чуждоезиковото обучение и на ранното чуждоезиково обучение; подготовка на учители по английски език
Допълнителни изследователски интереси в областта на: развиване на стратегии за учене, умения за критическо мислене и самостоятелно учене
Възможности за експертиза в областта на: методика на ЧЕО и РЧЕО; подготовка на учители по чужд език
Преподавателски интереси в областта на: използване на новите технологии за нуждите на чуждоезиковото обучение на всички нива и за развиване на споменатите по-горе умения

1987    английска филология (Московски държавен педагогически институт за чужди езици “Морис Торез”)

1982    114 АЕГ, София

Специализации:

2010 Хилдерстон Колидж, Броудстеърс, Великобритания

2004 Английски езиков център в Брайтън, Великобритания

1999 Йоркски Университет, Великобритания

1992 Политехнически университет в Нюкасъл, Великобритания

Българска асоциация на преподавателите по английски език (БАПА), асоцииран член на IATEFL (Международна асоциация на преподавателите по английски език)

IATEFL, International Association of Teachers of English as a Foreign Language

ELTeCS (English Language Teaching Contact Scheme) за Европа

2010 г. - експерт в проект „Разработване на стандарти за вътрешно оценяване по учебни предмети и по етапи” (осъществяван от ЦКОКО, МОМН) по проект „Разработване на система за оценка на качеството на средното образование” по схема BG051РО001/3.2-01 „Разработване на система за оценка на качеството на средното образование и рейтингова система за висшите училища в Република България” - за 2-10 клас по английски език, финансиран от ОП “Развитие на човешките ресурси”

2008-2009 – главен експерт в проект „Усъвършенстване на 30 стандарта за професионална квалификация, организиране и провеждане на специализирано обучение на учители и създаване на уеб-портал за професионално образование и обучение“ (BG2006/018-343.10.01 по програма ФАР на ЕС „Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта“)

2003-2006 г. – участие като ръководител на проекта Материали и методология в ранното чуждоезиково обучение по английски език, осъществен с подкрепата на Британски съвет България; автор и редактор на методически разработки в издаденото по проекта Учителско помагало.

2003 и 2004 - Ръководител на двуседмични Летни училища за преподаватели по английски език в начален курс (по съвместен проект на Британски съвет и МОН)

Teaching English in the Primary Classroom, Teacher Training Handbook, сборник с материали за обучение и усъвършенстване на учители по английски език в началната степен на образование Stoyanova, A., Margaritova, D., Nestorova, I., Tsvetkova, N., Ivanova, R., Bogdanov, S., Tashevska, S., Harizanova, S., Angelova, V. (2006), (автор и редактор), София: Британски съвет България

Илюстрована английска граматика с упражнения, Светла Ташевска и Сияна Харизанова, Везни-4, 2002г.

За да знам повече в 1 клас АНГЛИЙСКИ, Сияна Харизанова, PONS, 2011

За да знам повече във 2 клас АНГЛИЙСКИ ” – PONS, 2011

За да знам повече в 3 клас АНГЛИЙСКИ, Сияна Харизанова, PONS, 2012

За да знам повече в 4 клас АНГЛИЙСКИ, Сияна Харизанова, PONS, 2012