ас. д-р Радосвета Кръстанова-Канева (френски ез.)

e-mail: radosvetakk@gmail.com

Име : ас. д-р  Радосвета Кръстанова
Академична длъжност: асистент
Основни изследователски интереси в областта на:  интердисциплинните синтези (полотическа антропология - политология- социология -история- социална психология), нови социални движения и нови форми на политическа мобилизация; комплексни изследвания на социални и културни феномени; екологизъм, устойчиво развитие, зелени движения и и зелени политики.
Допълнителни изследователски интереси в областта на: взаимодействия между политика и изкуство ( радикални интелектуални и политико-артистични движения между двете световни войни;  нова култура и ново изкуство от втората половина на XXв.)
Възможности за експертиза в областта на: устойчиво развитие; гражданско общество и нови форми на гражданска инициатива; методология и практика на европейските програми, фондове и проекти.
Преподавателски интереси в областта на:  Две основни насоки :  1) устойчиво развитие, новите социални движения, екологичната политика, гражданското участие ; 2) специализиран превод в областта на политическите и социални науки; терминология на международните отношения и на европейската интеграция.
Образование:  (къде е получено):
От 2015 : Доктор по право и политически науки  на НБУ и Университета на Бургундия, Дижон, Франция.
1999 г. : Магистър по френска филология на СУ „Св. Климент Охридски“.  Специализации – писмен превод и педагогика на обучението по френски език.
1988- 1993 : Магистърска програма по френска филология, катедра „Романистика“, Факултет за нови и класически филологии, СУ „Св. Климент Охридски“.
1983-1988 : Средно образование в СОУ „Алфонс дьо Ламартин“ - София с преподаване на френски и испански език.
Изследователски специализации в :
Университета на Ногингам, Вликобритания (School of Politics)
Университета на Бургундия, Дижон, Франция,  (Изследователски интердисциплинен център Georges Chevrier)
Дом на науките за Човека (Maison des sciences de l'Homme), Дижон, Франция.
Член на националната асоциация на преподавателите по френски език.
Член на Националната природозащитна коалиция „За да остане природа в България“.
2014 : Образователен международен интердисциплинарен проект  „Пътуващ университет Европа на път - гражданско участие и устойчиво  развитие  – Чипровци 2014“.  Съвместен проект на сдружение Щастливеца, Образователна мрежа МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ  и Нов български университет.  С подкрепата на Община Чипровци, Френски инстиут-София и Фондация „Фридрих Еберт – София. Съавтор и координатор на междунардния екип.
2013- 2014 : Изследователски проект „Качество на демокрацията в България“. Авторски проект на екип от департамент „Политически науки“ на НБУ. Финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОМН. Участие в разработване на въпросник за социологически анкети, автор на раздела „Гражданско общество и качество на демкорацията в България“ , част от изследването „Качество на демокрацията в България“ (2014). Канев, Д., Тодоров, А. (ред. и съст.), София: Изток-Запад.
2013:  Индивидуален изследователски проект „ Европа, накъде? Европейската интеграция в процес на трансформация“ Участие на ас. Радосвета Кръстанова в едноименната международна конференция, организирана от Инстиутта за европейски изследвания на Ягелонския университет – Краков, 21-23.09.2013”. Финансиран от Фонд за стратегическо развитие при Настоятелството на НБУ
2013: Образователен международен интердисциплинарен проект „Пътуващ университет. Регионално устойчиво развитие – Чипровци 2013“. Съвместен проект на сдружение „Щастливеца“, Образвателна мрежа  МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ и Нов български университет. С подкрепата на Община Чипровци, Френски инстиут-София и Фонд „Учебни програми“ на НБУ. Съавтор и координатор на междунардния екип.
2013: Изследователски проект „La rue comme lieu d'expression politique” (Улицата като място за изразяване на политическото“), съвместен проект на НБУ, Университета в Измир, Турция Финансиран от Университетка агениця на франкофонията (АUF). Участие в изследователския екип, участие в международната конференция  „La rue comme lieu d'expression politique”, София, Френски институт, 03.06. 2013.
2011-2014: Участие в изследователски проект „Градове в преход“ на изследователска мрежа МОVIDA, към Дом на науките за Човека в Дижон. Финансиран от Министерството на екологията и устойчивото развитие на Франция.
2011 : Индивидуален изследователски проект „Участие на ас. Радосвета Кръстанова в XX конгрес на социолозите-франкофони Да бъдеш управляван през XXI век, Брюксел, 20-22. 04. 2011. Финансиран от Фонд за стратегическо развитие при Настоятелството на НБУ.
2010 : Образователен интердисциплинарен проект „Университет на открито“, с участието на шест департамента на НБУ. Финансиран от Фонд за стратегическо развитие при Настоятелството на НБУ. Съавтор и ръководител на проекта.
2008- 2009 : Проект МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ (09.2008-09.2009) – университетска кампания за популяризиране принципите на устойчивото развитие и гражданското участие в академична среда. Партньорска инициатива на гражданско сдружение „Щастливеца“, НБУ (департаменти „Политически науки“, „Науки за земята и околната среда“, „Масови комуникации“, „Икономика и бизнесадминистрация“  и „Кино, реклама и шоубизнес“), Клуб за Устойчиво развитие на СУ “Св. Климент Охридски“ и Катедра по Градоустройство и планиране на Университета за Строителство, Архитектура и Геодезия, София. Финансиран от Тръст за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа ( CEE Trust). Съавтор на проекта, координатор на университетската кампания.
2005-2006 : Проект „Застъпничeска кампания за законово и екологосъобразно разрешаване на проблема с отпадъците на град София“ в рамките на  “Застъпнически кампнии за подобряване и промяна на местни политики” към институт “Отворено общество”- София. Съавтор и координатор.
Монографии :
Krastanova. R. (2012). Green Movement and Green Parties in Bulgaria : Between System Integration and System Change. Friedrich Ebert Foundation, Sofia.
Кръстанова, Р. (2012). Зеленото движение и зелените партии в България. Между интеграция в системата и системна промяна. Фондация „Фридрих Еберт“- София.
Трудове в съавторство  :
Кръстанова, Р. Канев, К. (съст.) (2009). Място за бъдеще. Година първа.  Сборник за устойчиво развитие и гражданско участие. СГС-Щастливеца, София.
Научна редакция :
Кръстанова, Р. (2014). Предговор и научна редакция на книгата Проект за свиване на растежа. Манифест за безусловна дотация за автономия. Автори: Лиеже, В., Мадлен, С., Онде, К., Вейо, А.- И. Сиела, София.
Научни статии :

Кръстанова, Р. (2015).  Азбучник на сюрреализма. В. Книгата – нашето по-смислено бъдеще. Парижкова, Л. (съст. и ред.), университетско издателство на УниБИТ, София, 111-127.
Кръстанова, Р.  (2014). Състояние на гражданското общество и качество на демокрацията в България. В. – Качество на демокрацията в България. Канев, Д., Тодоров, А. (съст.), Изток-Запад, София, 211-268.
Krastanova, R. (2014). Nouveaux mouvements citoyens et Nouvelle politique. Le mouvement environnemental en Bulgarie entre la contestation du statu quo et la redéfinition du bien commun. In. - Divinatio. Studia culturologica series. Znepolski, I.and Ginev, D. (eds), vol.37, Spring- Summer 2013, 177-193.
Krastanova, R. (2014). Les nouvelles mobilisations urbaines. Humaniser et esthétiser par l'espace. In. – Mobilisations citoyennes dans l'espace public, Rouet, G. (dir.), Harmattan, Paris, 31-53.
Кръстанова, Р. (2014). От демокрация на елитите към демокрация на участието.  В. – Социални идеи, движения и политики. Кандиларов, Е. (съст.) НПИ „Димитър Благоев“, София, 156-177.
Кръстанова, Р. (2013). Очовечаването на екологията : един интердисциплинарен поглед . В. -  Екология и хуманизъм, Димитров, Л., Мизов, М. (съст.), Фондация „ Човещина“, София, 76-92.
Кръстанова, Р. (2013). Зеленото движение в България между Прехода и Промяната.  В. - Изследвания по история на социализма в България. Преходът. Част II,  Кандиларов, Е., Мизов, М. (съст.), Център за исторически и политологически изследвания, София, 617-641.
Кръстанова, Р. (2010). От демокрация на елитите към демокрация на участието? Анализ на мотивацията на участници в природозащитното движение в България (2005-2009) В:  Демокрацията в България през 21 век, Тодоров, А. (съст.), Европейски информационен център - Велико Търново, 155-165.
Krastanova, R. (2010). Écologie et contestation. La nouvelle vague verte en Bulgarie. In : Engagement citoyen, Krasteva, A. et A. Todorov (dir.). V.Tirnovo: Faber Publishers, 186 -195.
Кръстанова, Р. (2009). Има ли време за бъдещето? Устойчиво развитие и гражданско участие. В : Място за бъдеще. Година първа, сборник, Канев, Петър, Кръстанова, Радосвета (съст.), Място за бъдеще. Година първа,СГС-Щастливеца, София, 99-111.
Кръстанова, Р. (2008). Гражданско общество и гражданско участие в природозащитата в България в контекста на европейските ценности. В : Европейски ценности и гражданско общество. Център за исторически и политологически изследвания, София, 170-189.
Kръстанова, Р. (2007). Сюрреализмът преди всичко и винаги. сп. Следва, бр.7, НБУ.
Krustanova, R. (2006). L’Image – entre la destructuration voulue et une reconstruction possible. In : Semiotics, Image and Narration. Southeast European Center for Semiotic Studies, New Bulgarian University, XII, EFFS, 76-85.

Преводи :

"Способността за съдене" - 6 философски есета на видни френски постмодернисти (Лиотар, Дерида, Кортиан, Лаку-Лабарт, Нанси, Декомб), изд. "Аргес", С., 1995.
"Франкското наследство", Стефан Льобек (Поредица: "Средновековна Франция"), изд. "Аргес", С., 1996.
"Рембо и Лотреамон", в. "Литературен форум", февруари, 1999 .
"Техника на танца", Марсел Бурга, изд. "Кама", С., 2000.
Артюр Рембо - ранни творби, в. "Литературен форум", март 2000, май 2000.
Луи Форестие – “Две поеми в проза”, в  "Литературен форум", април 2001.
 Жюл Мишле  - "Магьосницата", в. "Литературен форум", юни 2001.
"История на Византия" , Пол Льомерл, изд. "Кама", С. 2002.
“Между два свята”, Пиер Воалери, преводачески екип, изд. “Кама”, С. 2005.
Жюл Мишле  - "Избрано", изд. "Кама",  под печат.

Творчески изяви (изложби и др.):
2015: Организатор на между-департаментната изложба „Седем годин международен пътуващ университет в Чипровци“, 23.04-15-05. 2015, НБУ. Съвместно с депратаменти „Архитектура“,  Англицистика“,“Дизайн“, “Бизнес администрация“, Mасови комуникации“ и „Романистика и германистика“, Музей на НБУ и Студенски клуб на графичния дизайнер в НБУ.
От 2012 : Оценител на проекти за устойчиво развитие, финансирани от Европейското икономическо пространство (ЕИО).
От 2008 : Съосновател и международен координатор на Образователна мрежа за устойчиво развитие и гражданско участие МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ, включваща  изследователи от научни институти (Институт за изследване на обществата и знанието, БАН, Дом на науките за Човека, Дижон), академични звена (на НБУ, Университет на Бургундия, Университет „Пиер Мендес- Франс“ в Гренобъл, Университет „Матей Бел“ в Банска Бистрица, Словкия и Ягелонски университет в Краков, Полша), експерти от национални НПО, локални асоциации и местна власт от региона на Западна Стара плаинна (Mонтана, Белоградчик, Чипровци).
От 2007 : Член на националната природозащитна коалиция „За да остане природа в България“
От 2006 : Председател на гражданско сдружение за подобряване на качеството на живот на жителите на град София „Щастливеца“.